Natuurmonument De Beer

Niet alleen een tentoonstelling maar ook een speciaal gelegenheidsstempel met als extra tekst 'Brug noch sluis'. We waren al jaren op zoek naar een envelop met dit stempel. Dankzij postzegelhandelaar Wim van der Bijl uit Utrecht is dat gelukt. Hij vond de envelop op een postzegelbeurs in Parijs. De envelop is ook om andere reden nog leuk. Zo is de afzender van de brief de bekende (en ook nu nog bestaande) handelsmaatschappij Bunge in Rotterdam. De postzegel is een 12½ cents zegel uit 1933 met als thema wereldvrede.

Verder verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling een speciaal affiche. Dit werd in origineel als linoleumsnede vervaardigd door de Rotterdamse kunstenaar Pieter den Besten. Het toont in tweekleurendrruk de Nieuwe Waterweg van Hoek van Holland naar Rotterdam met links het oude Steenen Baak bij Brielle en rechts de toenmalige semafoor bij Hoek van Holland. De afbeelding werd ook gebruikt op de voorkant van het boekje 'Een en ander over de verbinding van Rotterdam met de zee: Nieuwe Waterweg, 1866-1936' van de hand van W. van Looveren en uitgegeven door de Stichtng Havenbelangen. Een origineel exemplaar van het affiche bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam.

Envelop met gelegenheidsstempel

Gelegenheidsstempel

Envelop met het gelegeheidsstempel ter gelegenheid van 70 jaar Nieuwe Waterweg in 1936.

 

Laatste wijziging

15 oktober 2018. Oorspronkelijk 30 mei, 2016.

Terzijde

Boekje 70 jaar Nieuwe Waterweg

Voorkant van het boekje dat is uitgegeven ter gelegenheid van 70 jaar Nieuwe Waterweg in 1936 met daarop de afbeelding vervaardigd door P. den Besten.