EditRegion4

De film van Simon de Waard

[Laatste wijziging: 28 mei 2015]

Lang is gedacht dat de film van Simon de Waard over De Beer dateert van 1948. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat De Waard al voor de Tweede Wereldoorlog een film over De Beer heeft gemaakt. Dit blijkt onder andere uit krantenartikelen uit 1938 en 1939 waarin melding wordt gemaakt van filmavonden van Simon de Waard over De Beer. De Waard vertoonde op deze avonden een film met de titel 'Vogels en landschap van De Beer'. Van deze laatste film is tot op heden nog geen exemplaar gevonden. Het zou overigens heel wel mogelijk zijn dat De Waard in zijn film uit 1948 materiaal uit zijn eerdere film heeft gebruikt.

De versie die hier wordt getoond, is een sterk verkorte versie van de film. Deze is samengesteld uit de originele, lange versie met een duur van 70 minuten. De verkorte film staat op een DVD bij het boek 'Een eeuw vogels beschermen' (zie onder). Om vele redenen is de aanschaf van dit boek zeer zeker de moeite waard,

De originele film bevindt zich in het Gemeentearchief van Rotterdam. Kopiën van deze film op DVD kunnen desgewenst door het Gemeentearchief van Rotterdam geleverd worden. Voor details zie de website van het Gemeentearchief van Rotterdam.

Het commentaar bij de film komt uiteraard niet voor bij de originele film. Het boek dat in het commentaar nog wordt aangekondigd, is het in oktober 2007 verschenen boek 'Een eerste klas landschap'. In het commentaar wordt verder gesproken over het bootje de Mary Cok. Dat is niet terecht; de boot in de film is de Berghaven (zoals ook heel even is te zien).

Even geduld ...

 

Dit filmfragment staat op de DVD vol met vogelfilms bij het boek 'Een eeuw vogels beschermen' van Franks Saris (red.), 344 pagina's, gebonden, full colour. Prijs 49,95, ISBN: 978-90-5011-237-6. Het boek is inmiddels uitverkocht. Wel is het tweedehands verkrijgbaar.