EditRegion4

De Beer in de Polygoonjournaals

[Laatste wijziging: 10 september 2014]

De Stichting Beeld en Geluid in Hilversum bewaart uniek Nederlands beeldmateriaal. Daaronder ook heel veel Polygoonjournaals. De Beer is drie maal aan bod gekomen in een Polygoonjournaal.

Het Polygoon Hollands Nieuws vertoonde op 1 juni 1950 'De vogelkolonie in het Natuurmonument De Beer'. Dit filmfragment is onlangs in het publieke domein ter beschikking gekomen en kan nu ook hier worden bekeken.

Het Polygoon Hollands Nieuws had op 1 februari 1951 een item met de titel ' Opruimingswerkzaamheden aan de kust'. Het is een reportage over het werk aan de Nederlandse kust, waar hard hard gewerkt aan het opruimen van restanten van Duitse verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog.

Juliana geeft startsein voor werk aan EuropoortHet laatste fragment is van 13 september 1959. Polygoon Hollands Nieuws besteedde toen aandacht aan het begin van werkzaamheden aan Europoort. Koning Juliana geeft vergezeld door G.E. van Walsum, burgemeester van Rotterdam, en de burgemeester van Rozenburg het startsein voor de aanleg van het havencomplex Europoort, waarna een baggermolen de dijk doorgroef en het water het havenbekken binnenstroomde. Het markeerde het begin van het einde van De Beer.

 

 

 

Het onderstaande filmfragment toont opzichter Korfmaker in de kolonies van de kapmeeuwen en de grote sterns.

Even geduld ...

 

De filmfragmenten zijn afkomstig van OpenBeelden.