EditRegion4

Europoort in de Polygoonjournaals

De Stichting Beeld en Geluid in Hilversum bewaart uniek Nederlands beeldmateriaal. Daaronder ook heel veel Polygoonjournaals. De aanleg van Europoort is een aantal malen aan bod gekomen in een Polygoonjournaal.

Minister-president geeft op 18 juni 1958 hety satrtschot voor de aanleg van Europoort18 juni 1958

Een item onder de titel 'Bouw havengebied Europoort in Rotterdam van start. De beschrijving luidt: 'Toespraak van minister-president Willem Drees, die stelt dat de uitbreiding van de haven mogelijk is dankzij de toename van het scheepsverkeer'. Het is een feestelijk gebuern in aanwezigheid van de burgemeesters van Rotterdam, Van Walsum, respectievelijk Rozenburg, Aschoff. Het werk aan Europport werd ingeluid met sirenegeloei en explosies va net opblzaen van bunkers. Drees zei bij deze gelegenheid: 'Wat nu gaar gebeuren, is te vergelijken met de betekenis destijds die de doorgraving van de Hoek van Holland heeft gehad'.

 

Koningin Juliana geeft op 13 september 1958 het startschot voor de baggerwerkzaamheden van Europoort13 september 1958

Een item onder de titel 'Juliana geeft startsein voor de aanleg van Europoort'. Koning Julinana luidde op 13 september 1958 het symblische begin van de baggerwerkzaamheden in door op een knop te drukken. Hierdoor werd een sirene in werking gesteld waarna een baggermolen begon met het doorgraven van een dam. De kruiwagen met spade op de foto rechts is dezlefde als die gebruikt was bij het begin van de graafwerkzaamheden voor de Nieuwe Waterweg in 1866.

 

 

Opbouwdag18 juni 1963

Een item onder de titel 'Opbouwdag 1963'. De beschrijving luidt: 'De Opbouwdag in Rotterdam staat dit jaar in het teken van de haven. Burgemeester G.E. van Walsum van Rotterdam, wethouders en journalisten bezoeken de in aanbouw zijnde Amerikaanse raffinaderij en het Shell-opslagterrein in de Europoort. Mr. K.P. van der Mandele, voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel, schakelt lasapparaten in waarmee de vloerplaat van de eerste olietank wordt gelast. Verder de uitbreiding van de haven, oa de sloop van Duitse onderzeebootbunkers bij de Waalhaven.'
Het filmfragment kan bij Open Beelden () worden bekeken..

31 augustus 1963

Een item onder de titel 'Europoort met Nieuwe Waterweg verbonden'. De beschrijving luidt: 'De cutterzuiger Sliedrecht 11 graaft de scheidingsdam tussen de Nieuwe Waterweg en de Europoort op het eiland Rozenburg door, in aanwezigheid van oa burgemeester G.E. van Walsum van Rotterdam.' Het filmfragment kan hieronder worden bekeken.

Even geduld ...

Het filmfragment is afkomstig van OpenBeelden.

Havendag1 oktober 1965

Een item onder de titel 'Havendag'. De beschrijving luidt: 'Op de havendag te Rotterdam worden gasten uit binnen- en buitenland met autobussen rondgereden door Pernis, de Botlek en de Europoort, met oa raffinaderijen en overslagbedrijven. De volgende dag gaat personeel van een Amerikaanse oliemaatschappij in de Europoort van het passagiersschip Rotterdam aan land bij de nieuwe olieraffinaderij. Vervolgens opent minister Joop den Uyl van Economische Zaken de raffinaderij met de onthulling van een modern beeldhouwwerk, in aanwezigheid van oa Whiteford, president van de maatschappij.
Het filmfragment kan bij Open Beelden () worden bekeken..

 

19032012