EditRegion4

Filmpje van Frans Kooijmans

[Laatste wijziging: 9 nov 2015]

Frans Kooijmans is vooral bekend geworden als natuurfotograaf maar nog meer als vogelfotograaf. Minder bekend is dat Kooijmans ook filmde. Het filmmateriaal van Kooijmans is helaas bij een brand verloren gegaan. Onlangs is echter gebleken dat in de Kooijmans-archivalia die in het bezit zijn Roald Kooijmans, de zoon van Frans Kooijmans, zich een klein stukje film bevindt. Roald deelde dat mede aan Gerard Ouweneel en Ed Buijsman toen zij als leden van de Werkgroep Ornithologisch Erfgoed voornemens waren om de archivalia te inventariseren.

Het gaat om beelden van natuurmonument De Beer, die door Frans Kooijmans in 1930 zijn gemaakt. De filmische kwaliteit is matig, de duur van het fragment is gering, maar het is toch bijzonder. We zien namelijk Jan-Joost ter Pelkwijk en Rein de Wit struinen op De Beer. Vooral het laatste deel van het filmpje is voor wie is ingewijd in het fotomateriaal van Frans Kooijmans, zeer herkenbaar, omdat hiervan ook foto's bestaan (zie onder). De rommel waarmee wordt gesjouwd, is aangespoeld materiaal dat later zal worden gebruikt om een schuilhut van te maken.

Even geduld ...

 

Pelk en Rein op De Beer

Pelk en Rein op De Beer

Foto's van Frans Kooijmans van Jan-Joost ter Pelkwijk (links op beide foto's) en Rein de Wit op De Beer, 1930.

De film is onderdeel van de archivalia van Frans Kooijmans die nog in het bezit zijn van zijn zoon, Roald Kooijmans. Roald was zo vriendelijk om toestemming voor publicatie van dit materiaal te geven.

Het project Ornithologisch Erfgoed heeft als doel om bedreigde ornithologische archieven veilig te stellen. Dit gebeurt op basis van landelijke criteria en een gestandaardiseerde aanpak. Het gaat vooral om archiefmateriaal dat in handen is van particulieren.