EditRegion4

De Kleine Beer

Er resteert een piepkleine stukje van 11 ha dat de dans ontsprong, het heet de Kleine Beer. Een restant van De Beer, althans dat wordt altijd beweerd, ook door de instantie die de Kleine Beer tegenwoordig beheert, het Zuid-Hollands Landschap. Dat klopt echter niet. Het gebied waar nu de Kleine Beer ligt, behoorde na de Tweede Wereldoorlog niet tot het territorium van de Stichting Natuurmonument De Beer. [Voor de oorlog wel; voor details zie het boek ´Een eersteklas landschap´] Na de aanleg van de dam in de Brielse Maas behoorde het gebied ten oosten van de dam niet tot De Beer. En nu juist in dat gebied, tegenwoordig ten oosten van de Suurhoffbrug, ligt de Kleine Beer. Het was bij de aanleg van de dam een slikkig, zandig gebied. Het is in de loop der tijd begroeid geraakt en is uiteindelijk uitgegroeid tot een bijzonder aardig natuurgebiedje.

Het gebied ten oosten van de dam (zie 'Nieuwe dam' op de kaart), waaronder de Ganzenkreek, behoorde niet tot het terrein van de Stichting Natuurmonument De Beer en dus niet tot De Beer. Ga met de muis op de kaart staan en u ziet de huidige situatie. Het terrein ten oosten van de Suurhoffbrug en ten zuiden van het Binnenspuikanaal is de Kleine Beer.

Opzichter Korfmaker heeft, nadat De Beer was verdwenen, tot 1976 het beheer over de Kleine Beer gevoerd (zie afbeelding 2). Er werd speciaal een huis vlakbij gebouwd. De natuur in het gebiedje ontwikkelde zich voorspoedig. Volgens Jan Koolen heeft Korfmaker in de laatste jaren van De Beer nog allerlei planten vanuit De Beer naar de Kleine Beer overgeplaatst. Hoe fraai het al snel werd, weten we van Korfmaker. Hij schreef in het jaarverslag over 1972 aan het bestuur: ´De vleeskleurige orchis heeft met enige duizenden exemplaren gebloeid. Ook de sturmia was goed aanwezig. Plaatselijk staan de moeraswespenorchissen als haren op een hond, zich voorbereidend op een geweldige bloei´. Korfmaker woonde met vrouw en dochter Anneke tegenover de ingang van de Kleine Beer (zie afbeelding 3). Anneke kon zich jaren later de kou in het huisje nog goed herinneren, want het hele huis was enkelmuurs. Dit huisje staat er nog steeds. Wrang was dat Korfmaker vanuit zijn huis en vanuit de Kleine Beer de industrie op Europoort kon zien liggen. Hetzelfde Europoort dat de ondergang van De Beer had veroorzaakt.

Ingang van de Kleine Beer

1. De toegang tot de Kleine Beer aan de Krimweg tegenover het vroegere huis van Korfmaker.
Het natuurgebied is niet vrij toegankelijk.

Korfmaker aan het werk in de Kleine Beer

2. Korfmaker aan het werk in de Kleine Beer, begin jaren zeventig. Op de achtergrond een raffinaderijcomplex.
De Kleine Beer lijkt hier nog in niets op wat het later zou worden.

Het huis waar Korfmaker woonde toen hij nog het beheer over de Kleine Beer voerde

3. Het huis waar Korfmaker woonde toen hij nog het beheer over de Kleine Beer voerde.
Het huis ligt enigszins verscholen aan de Krimweg in Europoort, officieel gemeente Oostvoorne.

Het Zuid-Hollands Landschap geeft als omschrijving van de Kleine Beer: ´[...] met moeras en hooilanden begroeid met riet, wilg, vlier en berk wordt gekoesterd. Bijzonder planten als parnassia, addertong en moeraswespenorchis kunnen zich hier handhaven´. Jan Koolen zei er nog over: 'De weitjes tussen de bossages bevatten een keur aan orchideeën, waaronder de rietorchis en de moeraswespenorchis, maar ook fraaie planten als rondbladig wintergroen en herfstbitterling. Het terrein is niet vrij toegankelijk.

 

Het Zuid-Hollands Landschap > De Kleine Beer

 

31102011