EditRegion4

Maarten Bakelaar (1930-2011)

Bakelaar als hulpbewakerOp 8 juli 2011 is Maarten Bakelaar op 81-jarige leeftijd in Rozenburg overleden. Maarten had al jaren een slechte gezondheid, maar zijn overlijden was toch nog onverwacht.

De naam Maarten Bakelaar zal niet iedereen onmiddellijk bekend voorkomen, maar Maarten was een van de laatsten die beroepsmatig bij De Beer was betrokken én nog in leven was. Vele jaren was hij hulpbewaker op De Beer. In het zomerseizoen was Maarten assistent van Korfmaker; hij woonde dan in een klein huisje op de zuidpunt van De Beer. Bakelaar zou meer dan 40 jaar na dato tegen mij over deze periode zeggen: 'Het was een paradijs; het was de mooiste tijd van mijn leven.'

Maarten Bakelaar is later alles van en over De Beer gaan verzamelen. Alles wat hij maar te pakken kon krijgen: artikelen, foto's, schilderijen, alles was goed voor zijn verzameling van De Beer memorabilia. Zijn huis was in feite een klein De Beer museum. Gesprekken met Maarten gingen steevast al na enkele minuten altijd weer over De Beer.

Maarten in 2007Maarten en ik hebben elkaar leren kennen in september 2004. Ik was toen bezig met mijn boek over het natuurmonument De Beer. Maarten liet ons - Gerard Ouweneel had het contact tot stand gebracht en was er ook bij - bij die gelegenheid een deel van zijn uitgebreide verzameling over De Beer zien. De verzameling van Maarten over De Beer, met heel veel foto's en dia's, is waarschijnlijk uniek. Voor mijn boek heb ik daar dan ook heel veel van kunnen gebruiken. Het boek over de Beer is in oktober 2007 uitgekomen en Maarten was bij de presentatie van het boek in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam een van de eregasten.

Maarten was een man met gebruiksaanwijziging, maar wie over De Beer wist mee te praten sloot Maarten in zijn hart. Zijn familieomstandigheden waren lastig; hij wilde er niet graag over praten. Helaas is na zijn overlijden zijn inboedel spoorloos verdwenen. Het is dan ook onduidelijk wat er met zijn verzameling van de Beer is gebeurd. Pogingen om dit te achterhalen zijn tot op heden helaas zonder resultaat gebleven.

In dezelfde week dat Maarten overleed, kwam ook het bericht dat Cees Pols, zoon van de jachtopziener Willem Pols, op 4 juli was overleden. Cees werkte bij het ministerie van Defensie en was vele jaren opzichter van het munitiedepot in het Kernwerk op De Beer. Later zou hij zijn vader opvolgen als jachtopzichter van het Jachtgezelschap Scheurpolder. Ook Cees is mij destijds bij de voorbereidingen voor mijn boek over de Beer zeer behulpzaam geweest.

Fotoos van en met Maarten Bakelaar

 

Bovenste foto: Maarten Bakelaar als hulpbewaker op De Beer.
Foto daaronder: Maarten Bakelaar in 2007.

16052012