EditRegion4

Jo Bergwerff (1923-2012)

Op 14 mei 2012 is Jo Bergwerff overleden. Bergwerff was een markante persoonlijkheid wiens leven nauw met Rozenburg en De Beer was verbonden. Bergwerff had vele jaren een groentewinkel en bezorgde in die hoedanigheid ook bij de vakantiehuizen op De Beer. Bergwerff heeft altijd een prominente rol gespeeld in de Rozenburgse gemeenschap, onder andere bij de lokale voetbalvereniging. Ook was hij, samen met zijn schoonvader Van der Knaap en Cees Lievaart, oprichter van het lokale weekblad 'Nieuw Rozenburg' . Bergwerff was echter vooral bekend om zijn inspanningen om de lokale geschiedenis vast te leggen. Zo publiceerde hij onder andere de dertiendelige (!) serie 'Rozenburg in oude ansichten'. Ook heeft Bergwerff vele ansichtkaarten ('echte foto') van Rozenburg (en De Beer) uitgebracht.

Bij de voorbereidingen voor mijn boek over De Beer heb ik in 2006 en 2007 een aantal malen per brief en telefoon contact met Bergwerff gehad. Hij bezat, zo ging het verhaal, een 'zeer uitgebreide verzameling' van memorabilia over De Beer. Mijn eerste doel was om inzicht te krijgen over de aard van het materiaal. In de telefoongesprekken uitte hij zijn mening over de ondergang van De Beer waarschijnlijk nog even heftig als vijftig jaar geleden. Ongelukkigerwijs dacht hij dat ik in dienst was van het Havenbedrijf van de gemeente Rotterdam. Hij was helaas niet van deze misvatting af te brengen. De consequentie was dat ik pas inzage in het materiaal zou krijgen als ik vooraf beloofde dat ik het zou kopen. Nu was dat nog tot daar aan toe, maar hij vroeg een prijs van € 200 per 'doos'; totaal zou het om zes dozen gaan. Zijn toelichting: 'Dat kunnen ze in Rotterdam wel betalen.' De koop is nooit tot stand gekomen.

In 2009 zocht ik weer contact met Bergwerff met (opnieuw) de simpele vraag of ik het materiaal over De Beer mocht inzien, zodat ik kon bepalen of de aankoop zijn geld waard was. Hij bleek nu veel toeschietelijker en wij spraken een datum af. Op de afgesproken datum toog ik naar de Rembrandtsingel in Rozenburg en kreeg nu eindelijk inzage in de 'dozen'. Het bleek niet om zes dozen maar om zes mappen te gaan. Ze zaten grotendeels vol met krantenknipels. Hoewel dit materiaal een goed beeld gaf van de publiciteit rond de ondergang van De Beer, was het in zijn totaliteit toch niet erg bijzonder. Aardig waren wel enkele tientallen originele foto's en anscihtkaarten en enkele uitgaven van de stichting Naturmonument De Beer. Al met al was het de prijs niet waard, hoewel deze nu was gezakt naar € 100 per 'doos'. De koop vond dus niet plaats. Niettemin hadden we nog een genoegelijk gesprek, terwijl in de keuken een ouderwets Hollandse maaltijd stond te pruttelen, waarvan de geuren steeds dringender de woonkamer binnenkwamen. We hebben vriendelijk afscheid van elkaar genomen. Waar uiteindelijk de verzameling 'De Beer' is terecht gekomen, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen.

Ed Buijsman, december 2012.

 

Jo Bergwerff

Jo Bergwerff (links) met zijn vrouw (rechts) en de Rozenburgse wethouder Lenneke van der Meer.
Foto
Rozenburgse Courant/De Schakel.

Overlijdensbericht Jo Bergwerff  Graf Jo Bergwerff

Links Het overlijdensbericht van Jo Bergwerff in De Botlek

Rechts Het graf van Jo Bergwerff op de begraafplaats aan de Molenweg in Rozenbrug.
Foto © On-line begraafplaats.

 

18122012