EditRegion4

Film Simon de Waard in 1952 op televisie

Dankzij de voortschrijdende digitalisering kunnen af en toe leuke vondsten worden gedaan. Vooral de website Delpher van de Koninklijke Bibliotheek is een zeer omvangrijke en daarmee denkbare bron om uit te putten. Zo kwam er bij een zoektocht een klein bericht uit Het Vrije Volk van 6 maart 1951 te voorschijn. In de rubriek 'Spreeuwenpraat' van Pieter Spreeuw (psuedoniem van de journalist Jan Meijer) wordt onder andere Simon de Waard opgevoerd. Dat was overigens niet voor de eerste (en ook niet de laatste) keer; De Waard werd door Pieter Spreeuw wel vaker ogevoerd, vooral als de laatste vragen van lezers over vogels moest beantwoorden. Het bericht van 6 maart 1951 was echter anders. Pieter Spreeuw schenkt namelijk aandacht aan een optreden voor de televisie van Simon de Waard. Het speelde zich af in de periode dat er alleen nog maar experimentele televisie was en de uitzendingen alleen door enkele honderden ontvangers, vooral Philips-medewerkers, in Eindhoven konden worden ontvangen.

Volgens het bericht waren de 'eerste twee delen'* van de film van De Waard over natuurmonument De Beer uitgezonden. Blijkbaar werden er ook studio- opnamen vertoond, want er was sprake een studio-opstelling met kinderen erbij en met 'De Waard in zijn functie als explicateur, hoorden zijn. toelichting en de vragen van de kinderen'.

* De film van De Waard heeft altijd bestaan uit twee delen. Waarschijnlijk zijn het dus niet de 'eerste twee delen' maar gewoon de 'twee delen' die zijn uitgezonden..

Simon de Waard op televisie 1951

Simon de Waard geeft uitleg. Duidelijk herkenbaar is de kaart van De Beer, die ook in het begin van de film voorkomt.

Download het artikel 'Spreeuwenpraat' [ opent in nieuw venster]

Zie Het Vrije Volk van 6 maart 1951 met het artikel bij Delpher r

24092016