EditRegion4

Frans Kooijmans (1907-1996)

Frans Kooijmans[Laatste wijziging: 15 sep 2015]

Frans Kooijmans was de (amateur)natuurfotograaf die zowel voor als na de oorlog veel van De Beer in foto's heeft vastgelegd. Hij stond ook - al voor de Tweede Wereldoorlog - bekend om zijn zelf gebouwde telecamera van een ontzagwekkende grootte waarmee hij schitterende vogelopnames maakte. Hij was de eerste die het lukte om de lachstern, een zeldzame broedvogel in Nederland, op de foto vast te leggen. [zie ook Lachstern]

Kooijmans is ook een van de auteurs van het legendarische boek 'Het Vogeleiland' uit 1930, waarin het natuurmonument De Beer van die tijd op indrukwekkende en ook aanstekelijk enthousiaste wijze is vastgelegd. Kooijmans deed de vogels 'erbij', want hij verdiende zijn geld als tekenaar en fotograaf bij de Gemeentelijke Dienst Stadsontwikkeling van Den Haag.

Frans Kooijmans heeft gedurende een groot deel van zijn leven dagboeken van zijn natuurbelevenissen bijgehouden. Deze dagboeken zijn door zijn zoon Roald geheel uitgetypt. Uit deze dagboeken is meer bekend geworden over de betrokkenheid van Frans Kooijmans bij het eerste naoorlogse broedgeval van de lachstern op De Beer.

Foto's

Veel negatiefmateriaal van Kooijmans bevindt zich in het archief van het Nederlands Foto Museum in Rotterdam, door bemiddeling van Gerard Ouweneel. Ook de zoon van Frans Kooijmans, Roald, heeft nog een uitgebreide verzameling foto- en negatiefmateriaal en momorabilia in zijn bezit.

VerwijzingFoto's van en met Frans Kooijmans

Artikelen van Kooijmans

Kooijmans heeft niet veel geschreven. Onderstaand enkele publicaties.

Over Kooijmans

Een uitgebreide biografie van Kooijmans is te vinden in het boek 'In de ban van vogels' van K.H. Voous (Scheffers, Utrecht, 1995,

Gerard Ouweneel (1998) Frans Kooijmans overleden. Het Vogeljaar 46 (1), 41-43.

Mike Weston (2000) Ontmoeting met Frans Kooijmans, Het Vogeljaar 48, 85-86.

Gerard Ouweneel (2011) 'Met de KLM naar Schouwen'. Sterna 56, 84-87.

Lachstern op De Beer

Frans Kooijmans was in 1949 nauw betrokken bij de ontdekking van het eerste naoorlogse broedgeval
van de Lachstern op De Beer. Hij maakte - evenals Simon de Waard - hiervan veel foto's.

VerwijzingFoto's van en met Frans Kooijmans

VerwijzingZie ook de publicatie over de Lachstern op De Beer op de pagina over de Lachstern