EditRegion4

Gerard Ouweneel

Gerard Ouweneel[laatste wijziging: 13 sep 2015]

´Jullie altijd met die De Beer´, kreeg Gerard Ouweneel (1937) ooit tijdens het waarnemen van vogels door een jonge vogelaar toegevoegd. Reden voor dit verwijt van de medevogelaar was de mijmering van een aantal oudere vogelaars over het natuurmonument De Beer. Gerard Ouweneel beschrijft deze scène in zijn artikel ´Adrenaline op De Beer´. In hetzelfde artikel rept hij van ´Denkend aan De Beer levert het vermogen van de mens om in de geest opgetaste herinneringen op het netvlies te projecteren, een kostbare collectie afdrukken op´. Gerard Ouweneel zal ongetwijfeld niet de enige van zijn generatie zijn die ook nu nog euforische gedachten heeft over De Beer. Hij is echter wel een de weinigen die nog steeds in woord en geschrift niet nalaat om steeds weer te herinneren - 'misschien wel tot vervelens toe', zoals hij zelf zegt - aan de ooit onvergelijkbare kwaliteit van De Beer.

Gerard Ouweneel is, ondanks zijn lange en succesvolle carrière bij de oliemaatschappij Total, toch altijd in de eerste plaats een vogelman gebleven. Van jongs af aan al had hij grote interesse in vogels. Zijn eerste stappen in de vogelwereld zette hij onder begeleiding van Karel Schot. Gerard, Rotterdammer van geboorte, kan hij nog steeds, getuige zijn publicaties, in lyrische termen spreken van de vroegere vogelrijkdom in en om Rotterdam. De Beer dat op een steenworp afstand van Rotterdam lag, heeft hierbij altijd een bijzondere plaats ingenomen.

Gerard Ouweneel kwam in het begin van de jaren vijftig voor het eerst op De Beer. Hij ging er in alle jaargetijden heen, alleen of met zijn Rotterdamse vogelvrienden Luuk Draaijer en Ben van der Velden, heren met wie hij nu nog het veld in gaat. Een legendarische excursie was die van 28 augustus 1954 toen ze een Steppenvorkstaatplevier ontdekten. Dat was toen de tweede waarneming van de soort in Nederland. Hij beschrijft die excursie in het 'Vogellogboek van de Twintigste Eeuw'. Vanaf 1959 gingen Gerard en zijn vrienden tijdens de najaarstrek voor het vogeltrekstation ook vogels vangen om deze te ringen. Dat gebeurde met nylonnetten. Bewaker Korfmaker en Karel Schot waren bijzonder gecharmeerd van deze bezigheid en hielpen volop mee.

Het is mede dankzij de inspanningen van Gerard Ouweneel dat het boek 'Een eerste klas landschap' heeft kunnen verschijnen. Hij was nauw betrokken bij de voorbereidingen van dit boek en hij spoorde nog levende familieleden van opzichter Korfmaker op. Daarbij kwam ook het dia-archief van deze opzichter boven water en dit spoor leidde weer naar Maarten Bakelaar, ooit hulpbewaker op De Beer, en zijn omvangrijke verzameling De Beer memorabilia. En door een gelukkig toeval werd op een zolder in Rotterdam ook nog eens een groot archief van bescheiden van Simon de Waard aangetroffen. Al deze gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat er uiteindelijk veel materiaal over De Beer beschikbaar is gekomen.

Verhalen van Gerard Ouweneel over De Beer

Speciaal voor onze website heeft Gerard een aantal van zijn memorabele bezoeken verwoord aan de hand van zijn dagboekaantekeningen. Het zijn fascinerende beschrijvingen van een natuurgebied dat eigenlijk nooit had mogen verdwijnen.

Verhalen van Gerard Ouweneel

Artikelen van Gerard Ouweneel over De Beer

Ouweneel heeft honderden artikelen en een aantal boeken over vogelonderwerpen op zijn naam staan. Een uitgebreide biografie staat in K.H. Voous, In de ban vogels. Ornithologisch Biografisch Woordenboek van Nederland, Scheffers, Utrecht, 1968. Recentelijk publiceerde Ouweneel een boek over een aantal van zijn vogelreizen onder de titel 'Voor vogels de wereld rond' ().

16122012