EditRegion4

Ary Prins (1904-1978)

[Laatste wijziging: 30 mei 2015]

Ary Prins, ca 1960In de rij personen die onverbrekelijk met De Beer zijn verbonden, mag de naam van Ary Prins natuurlijk niet ontbreken. Ary Prins, de man die het transport verzorgde van de Berghaven in Hoek van Holland naar de aanlegsteiger op De Beer en vice versa van 1935 tot 14 september 1967. Voor 1935 werd er ook op De Beer gevaren maar was het op incidentele basis, Sinds 1907 verzorgde Jacob Westhoeve met een roeiboot de verbinding. Officiëél was het alleen voor medewerkers voor Rijkswaterstaat, maar Westhoeve zette iedereen over die bereid was te betalen. Later, in de jaren twintig, was het Slis, de schipper van de reddingsboot in Hoek van Holland, die met een bootje met een zeil de overtocht kon verzorgen.

Het was dus echter in 1935 toen de Stichting Natuurmonument De Beer was opgericht dat er een reguliere verbinding kwam. En niet alleen dat maar het ging nu ook gemotoriseeerd met het bootje met de toepasselijke naam 'Berghaven'. Ary Prins woonde - handig dicht bij de Berghaven - aan de Stationsstraat 65 in Hoek van Holland.

Er zouden in de loop van de tijd drie boten in gebruik zijn. De eerste was de Berghaven, de tweede de Marycok en de derde de Europoort. (sinds eind mei 1958). De Marycok ontleende zijn naam aan de naam Mary, van Ary Prins' vrouw en van zijn dochter, en aan de naam van zijn schoonzoon, Cok.