EditRegion4

Grote stern

[Laatste wijziging: 14 september 2014]

Eind jaren veertig filmde Simon de Waard op De Beer. Dit zou uiteindelijk leiden tot de film 'Vogeleiland "De Beer " '. Deze film, in zijn volledige versie met een duur van ca. 70 minuten, toont De Beer in al zijn aspecten: landschap, vogels, planten en seizoenen. Hier een fragment uit de film met fraaie opnames van de Grote Sterns.

Op de wetenschappelijke vergadering van 3 november 1951 van de Nederlandsche Ornithologische Vereeniging vertoonde Simon de Waard zijn film over De Beer. In het verslag werd hierover opgemerkt: 'De wijze waarop een ouder-Grote Stern het afgedwaalde jong onder voortdurende conversatie met het ongehoorzame kind en de protesterende buren weer naar huis toe loodst, geeft ook hun, die reeds vele films over broedende vogels hebben gezien een nieuw beeld, dat hen van bewondering vervult voor den fotograaf.'

Geluids- en filmfragmenten

Hieronder een korte geluidsopname van de Grote Stern. Het geluid is afkomstig van J.C.Roche, De Vogels van Europa.

Even geduld ...

 

Het onderstaande filmfragment toont een opname van de Grote Stern op de Beer door Simon de Waard.

Even geduld ...

 

Het onderstaande filmfragment toont een kleuropname van de Grote Stern op de Beer door Simon de Waard.

Even geduld ...

 

Naar de beginpagina over de Grote Stern.

Voor meer foto's van vogels De vogels van De Beer

De Grote Stern in Nederland

De Beer mag dan verdwenen zijn en de aantallen Grote Sterns niet meer zo als in de jaren veertig en vijftig, toch komen er nog heel wat Grote Sterns in Nederland voor. Zie bijvoorbeeld:

Filmbeelden van de Grote stern in Nederland op YouTube