EditRegion4

Morinelplevier

[Laatste wijziging: 8 september 2014]

Morinelplevier 27 april 2003 - Maasvlakte - © Wietze JanseBij een bespreking van de vogels van De Beer mag uiteraard de morinelplevier (Charadrius morinellus) niet ontbreken. De komst van de morinelplevier was op De Beer elk jaar weer een curieus hoogtepunt. Hoe het zat met de morinelplevier beschrijft Niesen al in 1935 in een artikel in 'De Wandelaar'. Niesen: 'Deze vogel is verbazend mak, mensenvrees is hem bijna onbekend.'. Inderdaad, doordat deze vogels in hun broedterreinen in Lapland geen mensen tegen komen, kent de morinelplevier geen angst voor mensen, zo is de algemeen verklaring voor het uitzonderlijke gedrag van de morinelplevier. Zonder veel moeite laat de vogel zich tot op korte afstand benaderen. Binsbergen beschrijft het als volgt: 'Dan besluit ik om het kruipend te probeeren, want toch, redeneer ik bij mijzelf, wanneer ze een mensch niet kennen, beteekent zoo'n verschijning ook iets ongewoons voor hen en als ik op handen en voeten ga lijk ik meer op een rendier, die ze wel kennen en waar ze vertrouwelijk meer omgaan. Inderdaad, dat schijnt te helpen, op handen en voeten kruip ik achter hen aan en ze worden nog vertrouwelijker…..'.

Elk jaar vanaf half augustus streek de morinelplevier op De Beer neer als tussenstop op weg naar de overwinteringsgebieden in Nederland. Veel vogelaars haastten zich in deze tijd naar De Beer om te trachten de 'morinel' van zo dichtbij mogelijk op de foto vast te leggen. Ouweneel beschreef het kenmerkende tafereel jaren later nog eens treffend in een artikel in 'Het Vogeljaar'. Ouweneel: 'Het was niet moeilijk om op de grote vlakte van het Groene Strand de Morinelplevieren te ontdekken. Indien men in de verte een groep ornithologen ordeloos zag rondkruipen - voor een niet-ingewijde stellig een onverklaarbaar tafereel – dan wist je waar de Morinelplevieren te vinden waren'. Het aantal morinelplevieren dat op De Beer neerstreek, was overigens niet groot. Sommige jaren ging het slechts om een enkeling tot in andere jaren hooguit enkele tientallen. Maar een fenomeen was het.

Foto rechtsboven © Wietze Janse, Maasvlakte, 2003.

 

 

Morinelplevier op De Beer

1. Een lid van de familie Ouweneel besluipt een morinelplevier, september 1959.
Foto Karel Schot/collectie Gerard Ouweneel.

Morinelplevier op De Beer

2. De morinelplevier van dichtbij op de foto. Foto H. Vogelzang.

Morinelplevier op De Beer

3. De morinelplevier op De Beer van dichtbij op de foto. Foto H. Vogelzang.

Morinelplevier

4. Morinelplevier op De Beer met rechts Willem Visser, een vogelvriend van Nol Binsvbergen, ca. 1938. Foto Nol Bonsbergen. [Met dank aan Ruud Vlek]

Voor meer foto's van vogels De vogels van De Beer.

Zie ook Grote stern, Visdief.

Literatuur over de morinelplevier en De Beer

  • Binsnbergen, 1941. Uit Neerlands vogelleven. Boot, Den Haag.
  • Most van Spijk, A van der, 1935. De Morinelplevier. Buitensport 1 (24), 537-538.
  • Niesen, F., 1935. Morinelplevieren op De Beer. De Wandelaar 7 (11), 331-334.
  • Ouweneel, G., 1965. Merkwaardig terugzien op 'de Beer'. Vogeljaar 13, 535.