EditRegion4

Introductie wandeling

 

3. De bestrate hoofdweg naar het westen [ 4 ] 5. Ten zuiden van de hoofdweg

4. Ten noorden van de hoofdweg

Ten noorden van de hoofdwegTen noorden van de hoofdweg en de zanddijk lag een grillig duinterrein, met brede open zandbanen, omringd door bultige duinen vol vlier, liguster en duindoorn, en met een rijke bloementooi van onder andere Jacobskruiskruid en kamperfoelie. De bodem was flink bedekt met bramen, waar in de zomer de bezoekers op af kwamen. Daardoor was alles doorsneden met paadjes. Op allerlei plaatsen staken bunkers uit het zand, onder andere een hoge betonnen toren met uitzicht op de Nieuwe Waterweg. Die toren overheerste het beeld van dit gebied.

Dit deed ook een dennenbosje, een stukje van 50 bij 50 meter en nog wat los staande bomen. Het waren zeedennen, met lange naalden en grote dennenappels. Die aanplant vormde een heel opmerkelijk gezicht, tussen de verder natuurlijk aandoende duinbegroeiing. Op de topografische kaart en de luchtfoto uit 1938 is te zien, dat dit dennenbosje toen een hele strook in beslag nam, van 50 bij 300 meter, uitlopend op de Waterweg. Alleen de zuidwestelijke punt ervan was overgebleven, de rest vormde nu een open zandbaan met resten van bunkers.

Jan Koolen: 'Het beroemde vlierenwoud van voor de oorlog was er niet meer. Geen wonder, het hele gebied was in en na de oorlog volledig vergraven geweest. Totdat ik eens goed in alle bosschages doordrong en ontdekte dat nog ongeveer een hectare alle gegraaf had overleefd. Eigenlijk op dezelfde plaats als voor de oorlog, maar met een veel kleiner oppervlak. Het was een sensatie, nog onder een aantal ”knoestige kronkelstammen” door te kunnen scharrelen en ze op de foto te zetten'.

Uitzicht op het terrein ten noorden van de hoofdweg

Uitzicht op het terrein ten noorden van de hoofdweg met op de achtergrond het kleine dennebosje dat aan de rand van de Nieuwe Waterweg stond. Foto Jan Koolen.

In het Vlierenwoud

In het Vlierenwoud, dicht begroeid met kronkelende takken. Foto Jan Koolen.

Overzicht van een gedeelte van het duinterrein ten noorden van de hoofdweg.
Simon de Waard noemde dit de 'Ligusterwei'. Foto Simon de Waard; uit de diaserie van Simon de Waard.

Ransuil

Ransuil, ergens in Zuid-Holland, 2010. Foto © Marco Simonis op Birdpix.

 

3. De bestrate hoofdweg naar het westen [ 4 ] 5. Ten zuiden van de hoofdweg

Introductie wandeling

 

 


08052012