Natuurmonument De Beer

2. Toegang tot De Beer Pijl links [ 3 ] Pijl 4. Ten noorden van de hoofdweg

Kaartje De bestrate hoofdweg naar het westenDe straatweg liep uit op een hoge zanddijk met op het einde een groot bunkercomplex, 'bekroond' door een hoge vierkante betonnen toren met een kartelrand. Die zanddijk was dicht begroeid met hoge vlier en liguster, waardoor er niet meer zo veel uitzicht was.

Ook stond er veel kamperfoelie. In de tijd van het boek 'Het Vogeleiland' keek men vanaf die zanddijk uit op de Kievitenwei in het zuiden en de Scholeksterwei in het westen, daar was nu geen sprake meer van. Ondanks de vele begraven bunkers stond op de zanddijk veel slangenkruid en kaardebol, waardoor er toch heel mooie plekken waren.

Zicht op een gebouw

Op de achtergrond op de heuveltop oude gebouw uit de Tweede Wereldoorlog. Op de voorgrond gele hoornpapavers. Foto Simon de Waard; uit de diaserie van Simon de Waard.

 

Slangenkruid

Een veldje aan de noordkant van de straatweg met veel slangenkruid. Foto Jan Koolen.

 

2. Toegang tot De Beer Pijl links [ 3 ] Pijl 4. Ten noorden van de hoofdweg

 

logo

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Citaat

Simon de Waard: Rechts is er al spoedig een prachige doorkijk in de richting van de Waterweg en wanneer u dan nog wat doorloopt en gekomen bent ter hoogte van de plaats, waar vroeger geweldige vlieren met hun dicht bebladerde takken een tunnel van groen boven de wandelaar vormden (deze z.g. Vlierlaan is helaas gekapt), dan wacht u een verrassend schoon uitzicht op de Kievitenplas. Vroeger heette het hier de Kievitenwei: wel stond er in het voorjaar vaak veel water, maar doordat in die tijd de wei door greppels ontwaterd werd, was de blinkende spiegel speodig verdwenen. In de oorlog is zuid-oostelijk van de Kievitenwei door opspuiting een grote hoogte ontstaan. Er heeft zich in de afvoer van het opspuitingwaters een rug afgezet. waardoor de Kievitenwei geen afwatering meer heeft en door stagnerend water tot een plas geworden is.

Op het Vogeleiland, In weer en Wind 11(12), 232-240, 1949. pdf

Terzijde

Vlierenlaan

Begin van de Vlierenlaan, gezien in westelijke richting. Rechts, met hoed, staat opzichter Korfmaker. Jaartal en fotograaf onbekend. Collectie Ed Buijsman.

 

Kievitenplas

Kievetenplas, gezien in westelijke richting. Fotograaf onbekend, Stadarchief Amsterdam.