Natuurmonument De Beer

11. Het Breed Pijl links [ 12 ] Pijl rechts 13. Ten westen van Het Breed

Kaartje Ten oosten van Het BreedAan de oostzijde van Het Breed en van de Stortpolder lag een vreemd soort duinterrein met zand- en helmduinen en vol bosschages, oude bunkers en andere gebouwen. Hier moet in de oorlog heel veel zijn veranderd.

Het gebied was niet te vergelijken met de situatie van voor de oorlog: op de topografische kaart van 1938 was hier overal hei aangegeven, alsof het ging om oude ontkalkte binnenduinen. Een deel van het gebied werd ingenomen door de Nieuwe Storten. Hier was materiaal gedeponeerd dat was vrijgekomen, toen in de Tweede Wereldoorlog de Nieuwe Waterweg was uitgebaggerd. Aan de noordkant van de Nieuwe Storten lag de Kwekerij van De Beer. Hiervoor was een aparte 'Bosbaas', de voorwerker Hazenoot, in dienst.

Door het gebied liep een weg, richting zuiden, de Kampweg. Deze weg voerde naar een paar duinmeertjes, die als visvijvers op de kaart stonden, het Kamphuis, de riante woning van opzichter Pols (met zwmbad!).

Scheurpolder

Ten oosten van de Nieuwe Storten lag de Scheurpolder, een agrarisch gebied. Fotograaf onbekend, waarschijnlijk jaren vijftig.

 

11. Het Breed Pijl links [ 12 ] Pijl rechts 13. Ten westen van Het Breed

 

logo

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Terzijde

Duinmeertje

Duinmeertje aan het zuidelijke einde van de Nieuwe Storten. Rechts de vuurleidingstoren die in de oorlog door de Duitsers was gebouwd. Ansichtkaart collectie Ed Buijsman.

 

Kamphuis

Het Maphuis lag bijna aan het einde van de Kampweg. Het was een geliefkoosd vakantieverblijf voor groepen kinderen. Ansichtkaart collectie Ed Buijsman.

 

Huis Pols

Het huis van jachtopziener Willem Pols aan het einde van de Kampweg. Ansichtkaart collectie Ed Buijsman.