Natuurmonument De Beer

13. Ten westen Het Breed Pijl links [ 14 ] Pijl rechts 15. Het (tweede) Jacob Bakkerbos

Kaartje De bestrate hoofdweg naar het westenDe demarcatielijn gaf aan tot waar de eerste fase van Europoort zich zou uitstrekken. Het begin van de aanleg van Europoort begon in het noorden, in het gebied van onder andere de opzichterswoning van Korfmaker. Daarna zou geleidelijk zuid- en oostwaarts worden gewerkt.

Ten westen van de demarcatielijn werd aan het eind van de jaren vijftig, toen de aanleg van Europoort al was begonnen, nog het tweede Jacob Bakkerbos aangelegd.

De tocht vanaf Hoek van Holland of vanaf Maasssluis was na het begin van de aanleg van Europoort bijzonder moeizaam. De ingang van De Beer was naar het zuiden verplaatst. De routebeschrijving uit een foldertje van de Stichting Natuurmonument De Beer uit het begin van de jaren zestig bestond uit een summier kaartje en de tekst 'de borden volgen'. Wie vanaf Hoek van Holland kwam, landde aan in de buurt van de nieuwe 4de Petroleumhaven. Het was vervolgens een lange tocht om deze haven heen, dwars door een desolaat landschap heen. Alles bij elkaar was het een tocht van 10 kilometer om de bij de zuidelijke ingang van De Beer te komen.

Nieuwe routes naar De Beer

'De borden volgen', begin jaren zestig. Een kaartje uit een folder van de Stichting Natuurmonument De Beer met daarop aangegeven de routes om bij de zuidelijke ingang van het natuurmonument te komen.

 

13. Ten westen Het Breed Pijl links [ 14 ] Pijl rechts 15. Het (tweede) Jacob Bakkerbos

 

logo

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Terzijde

Paviljoen

Ten zuiden van de demarcatielijn bij de nieuwe ingang lag het verplaatste paviljoen De Beer. Ansichtkaart uit de eerste helft van de jaren zestig. Collectie Ed Buijsman.

 

Afbraak De Beer

De tocht naar de zuidelijke ingang van De Beer ging door een desolaat landschap waar werd gewerkt aan de aanleg van Europoort. Foto Wabe Korfmaker, collectie Ed Buijsman.