Natuurmonument De Beer

22. De zuidelijke dijkovergang Pijl links [ 23 ] Pijl rechts 24. Getijdengeul in het noorden

Kaartje De AanspoelselhoekDoor de bouw van de grote bunker het Kernwerk, omringd door hoge betonnen muren, lag de Aanspoelselhoek er nog duidelijker bij dan voor de oorlog. Hij lag in een niet toegankelijk gebied, waarschijnlijk vanwege militaire belangen.

Tegen het einde van De Beer werd het gebied vrijgegeven. De grote massa hout viel op, net als op de andere vloedlijngebieden van De Beer. Er was daar regelmatig heel wat te jutten.

 

 

Bontbekplevier

Bontbekplevier op nest in de Aanspoelselhoek. Foto Simon de Waard; uit de diaserie van Simon de Waard.

 

22. De zuidelijke dijkovergang Pijl links [ 23 ] Pijl rechts 24. Getijdengeul in het noorden

 

logo

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Citaten

Gerard Ouweneel: In het winterhalfjaar op het strand op zoek naar Strandleeuweriken en Sneeuwgorzen en over zee speurend naar jagers, genten en vaaltjes, was er best tijd voor de veek*. Mijn zuster Iek ging uitsluitend daarvoor mee. Eens, najaar 1959, vond ze een complete parachute. Van de zijde fabriceerde ze petticoats en er kwamen twee eigen-bouw-tenten, waarvan in ieder geval eentje tot voor kort dienst deed. Het was trouwens toch een voordelige zaterdagmiddag. Op de terugweg naar Rotterdam bezweken de Vespa-scooters bijna onder de spullen, waarbij een aantal fraaie mandflessen, die nu nog menig interieur opsieren.

 

* Aangespoelde rommel langs de hoogwaterlijn op het strand.

Terzijde

Ravage in de Aanspoelselhoek

Ravage in de Aanspoelselhoek, een niet ongebruikelijk tafereel na een storm. Foto Gerard Ouweneel.