Natuurmonument De Beer

29. Overgangsgebied naar het zuiden Pijl links [ 30 ] Pijl rechts 31. Duinweide

Kaartje Hoge duinen aan de zuidkant De hoge duinrand vormde één van de mooiste onderdelen van De Beer. De duinen waren tot 5 meter hoog en bevatten losse struiken van grote vlieren en duindoorns en veel helm en biestarwegras.

Alles was blootgesteld aan de verstuivingen door de wind. Vooral na stormen, die over het Groene Strand kwamen aangieren, zagen veel duintoppen en vlierstruiken er weer heel anders uit. De vlierstruiken werden enerzijds 'geschoren' en kregen dan prachtige gave contouren, anderzijds ondermijnd, waarbij ze van de hoge duinen afvielen en omsloegen. Een heel wat minder mooi gezicht, maar wel zo interessant. Vanaf de toppen was er een prima uitzicht over het Groene Strand. Dat kwam wel eens van pas voor wie op zoek was naar de morinelplevier.

Een duinerij met een verwaaide vlier

Een duinerij met een verwaaide vlier, najaar 1963. Foto Jan Koolen.

Zicht op het Groene Strand

Zicht op het Groene Strand, september 1961. Foto Jan Koolen.

 

29. Overgangsgebied naar het zuiden Pijl links [ 30 ] Pijl rechts 31. Duinweide

 

logo

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Over natuurmonument De Beer

Victor Westhoff: Het zijn vegetaties die ons bij een bezoek aan 'de Beer' opwachten en geleide doen. Een feest voor wie er oog voor heeft en in het goede seizoen komt. Laten we hen zien als een teken, dat zelfs een zeer menselijke invloed in een landschap tot iets moois en belangwekkends heeft geleid en hieruit optimisme putten voor de toekomst van dit natuurreservaat.

Terzijde

Hoge duintop

Hoge duintop, oktober 1963. Foto Jan Koolen.